Blue Marlin 3 Sport Fishing Puerto Rico Gran Canaria Canary Islands Big Game Fishing Canary Islands Gran Canaria
Terug naar de homepage van Blue Marlin Sport Fishing Inschrijving Tournaments 2010 Blue Marlin Charters Online Shop Informatie over onze vistrips Fotoalbums van Blue Marlin Sport Fishing Videoalbums van Blue Marlin Sport Fishing Bootrecords van Blue Marlin Sport Fishing Info over het big game vissen Billfish Foundation Info Page De meest gestelde vragen over Blue Marlin Sport Fishing Links van Blue Marlin Sport Fishing Prijzen van Blue Marlin Sport Fishing Contact en Reserveringen Blue Marlin Sport Fishing


Het merken en loslaten van de vis
STOP DIT
Voordat je DIT mist
 

De stappen welke je kunt ondernemen voordat je de vis daadwerkelijk vangt.
De volgende punten kunnen er tot bijdragen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

A: Beaaste haken worden door de vis vaak in zijn geheel geslikt en zullen de vis dus sneller verwonden dan kunstaas. Bij en aanbeet op kunstaas zit de haak meestal voor in de bek van de vis.

B: Het vissen met één enkele haak zal de vis minder snel verwonden en gemakkelijker te verwijderen zijn. Het is van het grootste belang dat je met roestvrijstalen haken vist.

C: Probeer de vis zo snel mogelijk te vangen. Het gebruik van extra licht materiaal zal het gevecht onnodig langer laten duren met alle nadelige gevolgen vandien.

D: Hoe hoger de watertemperatuur, hoe hoger de kans dat de vis zal sterven.

E: De tijd van onthaken en loslaten zal tot een minimum beperkt moeten blijven.

Het zal voor velen duidelijk zijn dat het haast onmogelijk zal zijn om al de bovenstaande punten in de praktijk uit te voeren. Als je altijd voor ogen houdt, dat je de gevangen vis weer wilt loslaten, dan is je visdag eigenlijk al voor 90% geslaagd.

De tag ( merkje ) moet je zo dicht mogelijk bij de rugvin aanbrengen.

Merkstok met ernaast een plastic tag ( de huidige tag-sticks zijn van kunststof of alliminium )

Weet hoe je moet een vis moet merken


Het allereerste wat je nodig hebt om een vis te merken is een merkstok en merkjes van de NMFS ( National Marine Fisheries Service ) of the TBF ( The Billfish Foundation ) Deze merkjes kun je meestal gebruiken van de bemanning van de door jouw gehuurde big game boot. Om teleurstelling te voorkomen adviseer ik je om hierom te vragen voor de afvaart. Een tweede mogelijkheid is natuurlijk om de bovenstaande organisaties te contacten. De adressen kun je hieronder terugvinden.

Het merkje moet zo dicht mogelijk naast de rugvin worden aangebracht en minimaal 30 centimeter verwijderd van de kop en de kieuwen van de vis. Het gedeelte onder de rugvin bevat de minste bloedvaten en zal zodoende de vis daar zo min mogelijk verwonden.

Het merken van een vis is absoluut niet moeilijk maar moet wel gedaan worden na gezamelijk overleg, om beschadiging van de vis te voorkomen. Zorg dan ook dat één of meerdere bemanningleden de vis voor 100% onder controle heeft. Duw de punt van de merkstok met een korte maar krachtige beweging in de vis. Als dit met beleid gebeurd zal dit de visser een zeer tevreden gevoel geven.

Weet hoe je een vis moet vrijlaten

Laat nooit, maar dan ook NOOIT een marlijn los, voordat je er voor de volle 100% zeker van bent dat deze het zal overleven.
Stel voor dat jij op straat in elkaar wordt geslagen en dat een welwillende vriend jou naar huis brengt en je zonder aan te bellen voor je eigen voordeur achterlaat. Zonder verdere hulp zou je dus ook gemakkelijk aan je verwondingen kunnen overlijden. De hulp van jouw welwillende vriend heeft dan ook niets geholpen. Het zelfde zal er ook met een marlijn gebeuren als je deze loslaat zonder de nodige regels in acht te nemen.

Direct nadat je de vis onder controle hebt kun je deze merken en kun je de haak verwijderen.Pak met één hand de snavel ( bill ) ( het beste kun je hiervoor katoenen handschoenen gebruiken, daar de snavel aanvoelt als een rasp ) en verwijder met je andere hand de haak. Gebruik hiervoor indien nodig een tang. Probeer de vis zo min mogelijk te beschadigen. Mocht je de haak NIET kunnen verwijderen , snijdt dan de lijn door, natuurlijk zo dicht mogelijk bij de haak. De tijd welke je nodig hebt om het bovenstaande uit te voeren zijn van levensbelang voor de vis. Probeer alles dus zo snel mogelijk uit te voeren. Daar jij met twee handen werkt is het een goede zaak als een mede passagier jou bij bijvoorbeeld aan je broekriem vasthoud. Veiligheid gaat boven alles.

Nu is het tijd om de vis weer op krachten te laten komen. Ga indien mogelijk, in het geopende deurtje van de viskuip liggen. Mocht de boot geen deurtje achterop hebben probeer dan zover mogelijk over de reling te hangen. (Nogmaals veiligheid gaat boven alles, dus vraag een bemanningslid om je vast te houden )Duw de kop van de vis geheel onder water en vaar nu met de boot stapvoets voorwaarts. Er zal nu water door de kieuwen van de vis stromen. Je zult zien en voelen dat de vis langzaam weer tot leven komt en weer een geheel andere kleur zal aannemen. De vis zal nu weer sterker worden waarna je deze zijn vrijheidweer terug kunt geven. Het loslaten van de vis zal je een beter gevoel geven dan welke foto of trofee dan ook, welke je ooit voor deze prestatie had kunnen ontvangen. Je behoort nu echt tot de waardige SPORT vissers van deze aardbol.

Wat te doen als je een gemerkte vis vangt


Verwijder het merkje door dit zo dicht mogelijk bij de vis los te knippen/snijden. De NMFS of de TBF zouden het zeer op prijs stellen als je het merkje daarna naar één van hen zou willen opsturen. Zij zullen dit dan gebruiken voor verder onderzoek, zoals leefgebied, leeftijd, gezwommen afstand, .................................enz

Door op onderstaande banners te klikken kun je een bezoekje brengen aan de websites van de bovenvermelde organisaties
marlinbar
  Blue Marlin